Звичаї та прикмети Святвечора: що треба і не можна робити напередодні Різдва 

0
1630

На традиціями вірян саме у сьогоднішню ніч, з 6 на 7 січня, народився Месія – Спаситель Світу Ісус Христос.

Цілий день 6 січня вважається останнім у Різдвяному пості. За християнськими звичаями, господині в Україні готують 12 пісних страв – на честь 12 апостолів. Традиційними стравами в це свято вважаються кутя та узвар.

Святкування Різдва починається, коли в небі з’являється перша зірка, бо саме вона сповістила про народження Ісуса Христа мудреців зі Сходу. У цей вечір вся родина збирається  за одним столом. Крім куті та узвару, на Святвечір готують пісні голубці, рибу, вареники, пиріжки, пампушки, деруни, борщ. Зазначаємо, що всі страви на святковому столі мають бути пісними. Трапеза у передріздвяний вечір починається з молитви, а потім господар дому перший пробує кутю.

6 січня заборонено вживати алкоголь. У Святвечір не можна важко працювати, голосно та багато розмовляти під час застілля. Відповідно до народних вірувань не можна виходити з-за столу під час трапези, а  незаміжнім не можна сидіти на розі столу.

Повір’я та прикмети Святвечора:

  • Не зустрічай Різдво з боргами та колишніми образами;
  • Не йди  далеко від будинку, тому що весь рік будеш блукати;
  • Не сади за стіл непарну кількість людей, а якщо так і сталося, потрібно додатково поставити ще один набір столових приборів.

У переддень Різдва треба обов’язково одягнути світлий одяг, не можна, щоб вбрання було темним, особливо чорним. Слід  попросити вибачення у тих, кого ви скривдили, запалити в будинку свічки, щоб притягнути благополуччя.

Прикмети  на Святвечір:

Якщо небо на Святвечір всипане зірками – у цьому році буде багатий урожай. Якщо в навечір’я Різдва побачити зірку, яка падає, і загадати бажання, воно обов’язково збудеться.