Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Статті
    • Блоги
    • Відео дня
    • Інтерв’ю
    • Фото дня
    Facebook Instagram Telegram
    Цинічний ЛьвівЦинічний Львів
    • Цинічний
    • Політичний
    • Економічний
    • Культурний
    • Туристичний
    • Спортивний
    • Україна
    • Львівщина
    • Інше
      • Громадський
      • Історичний
      • Світ
      • Життя
      • Війна з Росією
      • Музика
      • Від шефа
    Цинічний ЛьвівЦинічний Львів
    Головна Сторінка » Що таке екстракція кави і як її проводять сьогодні
    Туристичний

    Що таке екстракція кави і як її проводять сьогодні

    adminBy admin15.12.2020Коментарів немає3 Mins Read
    Facebook Twitter Telegram

    Збираючись в кафе, ми очікуємо, що подадуть відмінну каву. Більш того, ми все частіше оснащуємо нашу кухню різними приладами та аксесуарами, які допомагають нам відтворити смак кави, який готує професійний бариста. Однак слід враховувати, що без спеціальних знань навіть найякісніші пристрою не дозволять отримати бажаний ефект. Екстракція кави має велике значення. Що це? Як довго має тривати цей процес? Від чого залежить тривалість?

    Що таке екстракція кави?

    Екстракція кави – це процес, під час якого з мелених кавових зерен витягуються речовини, що впливають на кінцевий смак і аромат. В основному це жири, масла, цукор і кофеїн. Простіше кажучи, екстракція кави – це феномен змивання з кавою всіх його ароматів і смаків, які потім можна знайти в чашці готового напою.

    Час екстракції кави

    Час екстракції кавиЧас екстракції кави дуже важливий, тому що він визначає, скільки кофеїну буде вилучено з мелених зерен. В цьому випадку діє правило: чим довше час екстракції, тим більше кофеїну в напої. У разі двадцяти п’яти мілілітрів еспресо, який повинен бути приготований відповідно до строгих правил, час екстракції має становити близько 25 секунд. Це означає, що в еспресо не так багато кофеїну, як думали деякі любителі кави. Час екстракції кави набагато більший при використанні альтернативних методів (крапельний, Chemex), і, таким чином, готовий напій є більш багатим джерелом кофеїну, ніж класичний італійський еспресо.

    Фактори, що впливають на час екстракції кави

    Вам напевно цікаво, що визначає час екстракції кави. Що ж, є принаймні кілька чинників, найбільш важливі з яких:

    • тип і кількість меленої кави;
    • вологість повітря;
    • тип і тиск в машині.

    Крім того, важливий ступінь помелу зерен, а в разі напівавтоматичних кавоварок – ступінь ущільнення кави.

    Екстракція – правильна чи неправильна? Як це визначити?

    Правильна екстракціяОскільки процес варіння кави – це екстракція, і її мета вимити хімічні речовини з зерна, можна сказати, що екстракція може бути хорошою, а може і ні. Іншими словами, кава, яку ви варите, буде смачною і правильно звареною чи ні. Екстракцію можна виміряти за допомогою рефрактометра, який показує за шкалою в %, скільки хімікатів було розчинено у воді. Це досить дороге лабораторне обладнання. Рефрактометр показує загальну кількість розчинених хімікатів, не знаючи, які з’єднання розчинені.

    Занадто низька або занадто висока екстракція

    Рівень екстракціїЯкщо кава кисла (не плутати з кислотністю), позбавлена солодощі або відчуття солоності та має дуже короткий посмак, це ознаки занадто низької екстракції. Якщо кава кисла, після ковтка кави у вас з’являється кислий присмак, а в роті виникає відчуття втягнутості та часто терпкості. Відсутність солодощі та кислого або злегка солоного смаку виправдано в хімії – кислоти та солі розчиняються легше і швидше, ніж цукру. Особливістю занадто низькою екстракції є також дуже короткий посмак. Ви п’єте каву, і через деякий час все сенсорні відчуття зникають. Так як же підвищити видобуток? Подрібніть каву дрібніше, збільште температуру заварювання, зменште дозу або зробіть все відразу.

    Екстракція кави також може бути занадто високою, що теж погано. Сама відмітна риса надмірно екстрагованої кави – гіркота. І хоча кофеїн також є з’єднанням з гірким присмаком, в каві міститься більше з’єднань, які додадуть вам гіркий присмак в чашці. Гіркий смак після перевищення певного рівня концентрації стає домінівний. Тоді ви не відчуваєте нічого, крім порожньої гіркоти. Щоб компенсувати занадто високу екстракцію, ви можете змолоти каву більш грубою, збільшити дозу або знизити температуру заварювання. Тоді з кави вимивається менше з’єднань, і кава повинна бути смачнішою.

    Правильна екстракція

    Правильно екстрагована кава повинна бути солодкою, збалансованою, з приємною кислинкою і довгим посмаком. Звичайно, це ідеальний варіант, але, природно, є кава більш-менш збалансована, з різним рівнем солодощі або тривалістю посмаку. Проте, при заварюванні кави слід постаратися, щоб настій в чашці був максимально збалансованим. Тоді можна сказати, що кава правильно дистильована.

    domkofe відмінну каву
    Share. Facebook Twitter Telegram Copy Link

    Схожі публікації

    Цікавий

    Топ-5 найпопулярніших холодильників GORENJE: надійність, інновації та словенська якість

    09.06.2025
    Цікавий

    Фотошпалери для дівчат-підлітків: які тренди стали популярні у 2025 році?

    29.05.2025
    Цікавий

    Як впоратися зі стресом і тривогою?

    23.05.2025
    Останні публікації

    Пошкодження головного мозку: на Львівщині син жорстоко побив тата

    12.06.2025

    У Львові перейменували частину вулиці Тролейбусної

    12.06.2025

    Серед визволених з полону — шестеро мешканців Львівщини

    11.06.2025

    У Львові скутерист збив на тротуарі літню жінку

    11.06.2025

    Після похорону воїна на Львівщині односельці впізнали його на відео з полону

    10.06.2025

    Через атаку московитів постраждав Софійський собор у Києві (ФОТО)

    10.06.2025
    Цинічний Львів
    Facebook Instagram YouTube Telegram
    • Реклама на сайті
    • Контактна інформація
    • Privacy Policy

    © 2025 При повному або частковому відтворенні матеріалів активне посилання на cynicallviv.com.ua .обов'язкове. Адміністрація сайту може не поділяти думку автора і не несе відповідальності за авторські матеріали.
    E-mail редакції: cynicallviv@gmail.com

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.