З любов’ю і натхненням
Поділля завжди пишалося здібностями своїх кулінарних митців. Достатньо згадати такі рецепти, як картопля «по-уланівськи», вареники «по-вінницьки» та карась «по-северинівськи». А щодо ласощів, то тут чи не панівні місця в республіці займали козятинська колотуха, паска подільська, барський струдель з вишнею й горіхами, бершадський земелах…
Могилівські майстри здавна мали певний досвід щодо приготування смачних тістечок. Так склалося, що Могилів історично знаходився під впливом різноманітних культур, і це позначилося на розвитку придністровського містечка взагалі та своєрідності тутешньої кухні зокрема. І зовсім не випадково саме на півдні Вінниччини у 2001 році з`явилось спеціалізоване харчове підприємство «Вацак».
Солодкий витвір подільських кондитерів
Серед товарів славетного нині виробника почесне місце займає торт Лісова пісня, який недарма має таке поетичне ймення. Безсмертний твір Лесі Українки вітчизняні кондитери пригадали, коли ще за радянських часів створили відомі шоколадні цукерки. В центрі столиці навіть існувала фірмова крамниця кондитерської фабрики ім. К. Маркса з цією назвою. Проте авторами торту «Лісова пісня» є виключно пекарі «Вацаку» – продовжувачі кращих традицій українського національного десерту.
Соковиті, навіть вологі кексові коржі, насичені класичним кремом з жовтків, незбираного молока та цукру буквально тануть у роті. Характерний присмак має пастоподібна начинка, виготовлена з використанням ліщини.
Ексклюзив за доступною ціною
Секрет популярності цього шедевру полягає в особливостях його створення:
- Українці полюбляють щільно поїсти, тому страва досить калорійна.
- Готуються три коржі з контрастними додатками – маком, курагою, волоськими горіхами – та цілою купою поживних інгредієнтів (сметаною 25%, крохмалем, борошном, вершковим маслом, згущеним молоком).
- Дуже ретельно перемішане та збите рідке тісто послідовно випікається за чітких умов.
- Відповідальна та загайна операція – просочення коржів сиропом.
- Продукція Кондитерського Дому «Вацак» має естетичній вигляд, тому зовнішньо приваблює споживача. Темний колір забезпечує шоколадна маса з натурального какао.
- Заради набуття потрібної кондиції вироби витримують в прохолодному місці впродовж двох діб.
- Багаторічний досвід підтверджує: за кустарних умов стовідсотково приготувати аналогічний торт неможливо. Домашній варіант помітно програє; фактично то є вже продукт іншого гатунку.
Таким чином, технологічні вимоги повинні неухильно виконуватись, інакше буде порушена гармонія смаку. Затребуваність «Лісової пісні» також зумовлена порівняно низькою відпускною вартістю.