Купуємо яйця: що потрібно знати та враховувати при виборі?

Яйця — це продукт, який є основою раціону багатьох людей. Їх готують як окрему страву, використовують як інгредієнт для салатів, випічки, супів, млинців та ін.

0
164

Яйця — це продукт, який є основою раціону багатьох людей. Їх готують як окрему страву, використовують як інгредієнт для салатів, випічки, супів, млинців та ін. Враховуючи, наскільки вони затребувані, не завадить розібратися, як правильно вибирати товар у магазині. На полицях супермаркетів продукція представлена у великій різноманітності, через що покупці часто губляться і беруть перше, що потрапило під руку.

Основні характеристики вибору

Багато хто вважає, що яйця можуть розрізнятися лише на домашні та промислові, тому особливої ​​різниці не бачать, купуючи їх у супермаркетах, де вся продукція — із птахофабрик. Однак є кілька інших параметрів, за якими класифікують товар:

  • свіжість. Іноді на упаковці можна помітити маркування «Д» і «С», що означає «дієтичне» і «столове». Різниця між ними у свіжості. Найбільш свіжі яйця (до 7 днів) відносяться до дієтичних («Д»). Якщо з моменту їх збору пройшло більше тижня, то вони стають столовими («С»);
  • категорія. Ця характеристика визначає розмір. Найбільші маркуються літерою «В» (вища категорія), їхня вага перевищує 75 г, відповідно, і ціна на них вища. У магазинах їх зустріти можна рідко, проте наступні 3 категорії представлені в широкій доступності. «СО» — добірні. Їх вага варіюється від 65 до 74,9 г. Трохи дрібніші — «С1» (55–64,9 г). У категорію «С2» потрапляють яйця від 45 до 54,9 г, «С3» — мілкі, вага яких варіюється в межах 35–44,9 г.

Крім свіжості та розміру, продукція відрізняється на види за походженням — на курячі та перепелині. Не всі розуміють різницю. Розберемося докладніше.

Відмінності між курячими та перепелиними яйцями

Перше — у розмірі та зовнішньому вигляді. Перепелині — невеликі, у дрібну цяточку, строкаті. Вважається, що саме вони кращі, оскільки поживніші. Насправді енергетична цінність у них становить 168 ккал, тоді як у курячих — 157. Тобто різниця мінімальна. Відмінності за іншими показниками (жири, білки та вуглеводи) теж несуттєві.

Інша річ — холестерин. Його у перепелиних яйцях більше у 2 рази порівняно з курячими. При цьому це якраз «небажаний» холестерин, який радять обмежувати, щоб уникнути проблем зі здоров’ям.

Однак у перепелиних яєць все ж таки є перевага — вміст великої кількості вітамінів та мінералів. Наприклад, магнію у яких більше в 3 рази, а заліза — на 28%.

Крім того, вважається, що перепілки — більш вимогливий до вирощування та харчування птах, який погано переносить антибіотики в кормі, бруд у клітках. Тому на птахофабриках їм забезпечують ретельніший догляд, вибирають якісні корми, тому яйця від них вважаються екологічними.

У будь-якому випадку при покупці ще важливо звертати увагу на термін придатності і зовнішній вигляд продукту. Яйця повинні бути чистими, без слідів посліду, а їхня шкаралупа — цілою. Термін придатності столових зазвичай становить до 25 днів, дієтичних — до 7, а митих — не більше 12.