Текіла заполонила не тільки полиці магазинів, а й серця споживачів гарного алкоголю. Та мало хто знає, що цей напій є лише одним із видів іншого продукту. Йдеться про символ гарячої Мексики — мескаль. Він виготовляється шляхом дистиляції ферментованого соку агави, проходить складний процес оброблення та вражає кількістю різноманітних смаків та ароматів.
Основні відмінності мескалю від текіли
Необізнані споживачі можуть не відрізняти ці два напої. І це не дивно. Адже текіла — лише один із багатьох видів мескалю, який своєю чергою виготовляється з різних видів агави. Їх вирощують в дев’яти штатах Мексики. Звичайно, ця рослина використовується і в інших регіонах країни, навіть поза її межами. Але юридично тільки продукт із визнаних територій вважається згаданим напоєм. Українські споживачі мають можливість придбати мескаль за приємною ціною в спеціалізованих магазинах. А для створення текіли потрібен лише один вид цієї культури — блакитна агава. Ще одна відмінність полягає в присутності цукру в процесі оброблення сировини. Під час бродіння мескалю його не додають до суміші, на відміну від текіли.
Виробництво мексиканського алкоголю
Створення спиртного проходить у декілька етапів. Спочатку рослину збирають працівники на плантаціях. Для смаження агави використовують підземні земляні ями. Підлогу вистеляють деревом, вугіллям і каменями, розводять вогонь та залишають сировий матеріал для термічного оброблення на кілька днів. Для процесу карамелізації яма засипається землею. Ця процедура формує характерну для мескалю особливість — димний присмак, чудову мінеральність і трав’янисті ноти наприкінці смакування напою. Наступний етап — подрібнення. Більшість сучасних виробників налагодили механічний процес. Утім, ще можна зустріти невеликі підприємства, які використовують мачете, молоток і навіть запряжених мулів, що крутять тахону. Змелена сировина ферментується й тільки після цього переганяється в мескаль. Деякі види алкоголю витримуються в діжках.
Характерні смакові особливості
Виробники використовують власні методи створення спиртного. Регіон і різновид агави, способи запікання та подрібнення, ферментація — кожен процес впливає на смакові властивості напою. Тому існує декілька його версій. За витримкою мескаль поділяють на такі типи:
- Joven — прозорий варіант, який відразу йде на збут після дистиляції;
- Reposado — витримується від 2 до 12 місяців, відрізняється світлим янтарним кольором;
- Anejo — висококласний напій золотого відтінку, термін формування смакових властивостей якого становить не менше ніж рік.
Кожен вид має своїх шанувальників. А ознайомитися детально зі складом та характеристиками можна на маркеті алкогольних штук Маудау. Унікальність мескалю полягає в тісному взаємозв’язку з національною культурою теплої країни, традиціями та ремеслами, що роблять його популярним як у Мексиці, так і в усьому світі.